2024.05.09. 15:49
kizárólagos lakossági parkolás

A kizárólagos lakossági parkolóhelyek fenntartásának célja, hogy a kerületben élő helyi lakosok számára könnyebb legyen a parkolás. A belváros legforgalmasabb részein már évekkel ezelőtt bevezették a kizárólagos lakossági parkolási rendszert.  
 
A belvárosban azóta egyre több budapesti kerületben alakítanak ki kizárólagos lakossági parkolóhelyeket. Ez azt jelenti, hogy ezeken a helyeken bizonyos idősávokban az engedéllyel nem rendelkezőknek tilos a parkolás. De hogy melyik kerületekben és mikor érvényes ez a rend, mi is pontosan a kizárólagos lakossági parkolás és miért érdemes a VoxPay-jel parkolni: cikkünkből kiderül.  

 

Mi az a kizárólagos lakossági parkolás?  

A kizárólagos lakossági parkolás egy adott kerületen belül megadott időpontban a helyi lakosok számára fenntartott parkolóhelyeket jelenti, amit érvényes várakozási engedéllyel lehet igénybe venni.  

Ezeket a parkolóhelyeket a KRESZ-nek megfelelően Várakozni tilos tábla jelöli, amelyet a „Kivéve lakossági parkolási engedéllyel 18 és 7 óra között” kiegészítéssel látnak el. Ez az időpont kerültenként eltérő lehet.    

A nap többi részében bárki igénybe veheti ezeket a parkolóhelyeket érvényes várakozási engedéllyel vagy parkolási díj megfizetése mellett. Ezzel a kialakítással a napközben felmerülő, nem lakossági célú, rövidtávú megállásra is van lehetőség, este pedig a lakosság számára biztosítanak parkolóhelyet. 

Fontos megjegyezni, hogy ezek általában kiemelt területek, ahol egészen este 10 óráig is fizetni kell a parkolásért.  

 

Mely kerületeket és idősávokat érinti a kizárólagos lakossági parkolás?  

A kizárólagos lakossági parkolás ma már nemcsak a belvárost érinti, hanem több kerületben is bevezették ezzel segítve a helyi lakosok parkolását. Ez persze nem a teljes kerületekre vonatkozik, hanem a kijelölt, táblával jelzett helyekre.  

II. kerület: munkanapokon 00:00-10:00 és 14:00-00:00, részletek

V. kerület: minden nap 18.00–07.00, részletek 

VI. kerület: minden nap 18.00–07.00, részletek 

VII. kerület: minden nap 18.00–07.00, részletek 

VIII. kerület: minden nap 18.00–07.00, részletek 

IX. kerület: minden nap 18.00–07.00, részletek  

XII. kerület: minden nap 20:00-8:00, részletek  

XIII. kerület, Újlipótváros, 1-es zóna: minden nap 18.00–07.00, részletek 

 

Hogyan segít a VoxPay applikáció a parkolás során?  

Az ideális parkolóhely megtalálása nem mindig egyszerű feladat még akkor sem, ha csak néhány percet töltünk egy adott helyen. Viszont ha már leparkoltunk, a mobilparkolásnak köszönhetően időt spórolhatunk, ugyanis könnyedén el is tudjuk indítani a parkolásunkat akár az autóban ülve is.  

A VoxPay új fejlesztésének a Widgetnek és a Live Activitynek köszönhetően pedig már csak egy koppintás a parkolás. Könnyedén leállíthatjuk, meghosszabbíthatjuk vagy ellenőrizhetjük parkolásunkat akár a zárolt képernyőn is. Így nagyobb biztonsággal és körültekintően parkolhatunk a fizetős területeken. Ne parkoljunk megszokásból, tájékozódjunk mindig a parkolási rendről, hogy elkerüljük a büntetést!