2024.04.29. 11:54
Idén tavasszal bővülnek a fizetős parkolózónák

Budapest két kerületében is változnak a parkolási zónák idén tavasszal: Zugló és Újbuda is új fizetős területekkel bővül. Az újbudai részhez tartozó Sashegyen már áprilistól él az új fizetős zóna, Zuglóban május elejétől lesz egy újabb területen fizetős a parkolás.  

 

Újbudán már elkezdődött a parkolás változása 

A 11. kerülethez tartozó zónák egy újabb fizetős zónával bővültek április 2-től a Sashegyen.  

  • Hasonlóan a környéken található kerületi zónákhoz szintén a “C” díjzónába került az újabb terület. 
  • Így munkanapokon 8:00 és 18:00 között fizetős a parkolás a területen. 
  • Ennek díja óránként 300 Ft.  
  • A zóna kódja: 3117 

A fizető övezet további bővítését egyelőre nem tervezi Újbuda, de azt vizsgálja, hogy a bővítés milyen hatással van a határterületekre. 

 

Így változik a zuglói parkolózóna 

Zugló területén több parkolási zóna található, ezekből a 1140-es zónakódú “C” díjzónába tartozó terület bővül májustól. A terület a Nagy Lajos király útja – Fogarasi út – Örs vezér útja – Örs vezér tere vonalon bővül. Nézzük meg az ehhez kapcsolódó fontosabb dátumokat!  

  • Május 8-tól indul a próbaüzem.  
  • Május 15-től május 21-ig már csomagot kapnak a szabálytalanul parkolók, azonban ez még csak egy csekk nélküli figyelmeztetés lesz.  
  • Május 22-től pedig élesedik az új rendszer, vagyis hivatalosan is fizetőssé válik a terület.  

Fontos kiemelni, hogy ez nem egy újabb fizetős zóna lesz, hanem a 1140-es zónakódú terület része, így ugyanazok a szabályok vonatkoznak ezen a területen is a parkolásra, mint a zóna többi részén. Munkanapokon 8:00 és 18:00 között kell óránként 300 Ft-ot fizetni a parkolásért.  

A kerület még két további területre terjeszthetné ki a fizetős zónát, de ezeket egyelőre nem tervezik. Az egyik ilyen környék az Egressy út – Jerney utca – Fogarasi út – Nagy Lajos király útja által határolt terület, ami a májustól fizetőssé váló zónával szomszédos. A másik a Csömöri út – Rákospatak utca – Vezér utca – Egressy út – Lőcsei út – Szugló utca – Fűrész utca – Bosnyák utca – Lőcsei utca által határolt terület, ami jelenleg ingyenes.

Ezért éri meg a VoxPay-jel parkolni  

Nem mindig egyszerű felmérni, hogy éppen fizetős zónában tartózkodunk-e, illetve azt, hogy melyik díjzónába tartozik a terület, ahol parkolunk, hiszen munkanapokon ezekben a zónákban eltérő, hogy meddig kell fizetnünk a parkolásért. 

A VoxPay GPS alapú automatikus zónameghatározásának köszönhetően ezekre a kérdésekre választ kaphatunk, parkolásunkat pedig az új kényelmi funkciónak, a parkolás Widgetnek köszönhetően egy koppintással indíthatjuk, leállíthatjuk és hosszabbíthatjuk. A szintén új Live Activity pedig a zárolt képernyőn is mutatja, mennyi van vissza még a parkolásunkból.  

Egy újabb fizetős terület bevezetésénél nagy előnyt jelent, hogy a GPS jelzi, ha fizetős területen tartózkodunk, így könnyedén elkerülhetjük a büntetést, valamint gyorsan és egyszerűen intézhetjük a parkolást.  

Ne parkoljunk megszokásból!

Mindig figyeljünk arra, hogy fieztős zónában tartózkodunk-e! A pótdíj összege kerületenként és zónánként változhat, a belvárosban több, mint 10 000 Ft is lehet a bírság 15 napon belüli befizetés esetén, azon túl pedig 30 000 Ft-ra is megnövekedhet.