2023.12.21. 08:37
Volánbusz mobiljegy a VoxPay alkalmazásban

A magyar településekhez a templom és a kocsma mellett a menetrend szerint feltűnő sárga Volánbuszok is hozzátartoznak. Ezek a járművek végzik kizárólag a közösségi személyszállítást azokban a falvakban és városokban, melyek vasúti közlekedéssel nem rendelkeznek, de ott is jelentős szerepet vállalnak, ahol van vasúti megálló. Elmondhatjuk, hogy ha egy Volánbusz menetjegy van a kezünkben, szinte minden hazai településre eljuthatunk vele.

 

Mire jó egy Volánbusz menetjegy?

A Volánbusz társaság jelenleg 10 500 darabos járműflottával biztosítja a helyközi buszos közlekedést Magyarországon. Egy Volánbusz menetjegy megvásárlásával hazánk 3155 településéből 3144-et érhetünk el busszal, emellett 62 településen a helyi közlekedést is igénybe vehetjük. A vállalat évi több, mint 17 millió járatán csaknem 450 millió kilométer megtételével mintegy 540 millió utas célba juttatásáról gondoskodik.

 

Mikor érdemes a helyközi közlekedésben a Volánbuszt választani?

A helyközi buszközlekedés abban az esetben jelenthet valós alternatívát, ha olyan településen élünk, ahol a buszközlekedés jól kiépített. Amennyiben egyedül kelünk útra, sok esetben anyagi szempontból is jobban járunk, ha az autóbuszt választjuk, tekintettel az emelkedő üzemanyagárakra és a gépjárművek amortizációjára. Ha autópályát kívánunk igénybe venni az utazáshoz, annak díja is jelentősen növeli az út költségeit. 

A választásunkat környezetvédelmi szempontok is befolyásolhatják. A környezeti terhelés jelentősen kisebb a tömegközlekedés használata esetén, mintha személygépkocsival közlekednénk. Amennyiben fontos számunkra a környezet, arról se feledkezzünk meg, hogy a tömegközlekedés használatához szükséges jegyeket és bérleteket ne papír formájában, hanem elektronikusan vegyük meg. Ezzel is csökkentsük le az indokolatlan papírhasználatot! 

Továbbá amíg a sofőrök ülnek a dugókban, addig a buszon robogva a cél felé lehet dolgozni, olvasni, esetleg ismerősökkel beszélgetni. Ezzel máris más megvilágításba kerülhet számunkra a kényelem és az időgazdálkodás kérdése is. 

 

Egy Volánbusz menetjeggyel más közlekedési eszközt is használhatunk

2021 óta a Volán Társaságnak a MÁV Zrt. a tulajdonosa. Ez azonban nemcsak cégtulajdonosi szempontból fontos, hanem a vasúti és autóbuszos személyszállítás átalakítását is magával hozta. Fontos újítást hozott, hogy a 2023 májusa óta használható ország- és vármegyebérletek kínálatával megvalósult a tarifaközösség: az utasok egyetlen jegytípussal a MÁV-Volán-csoport valamennyi járművén, így vonaton, helyközi autóbuszon és HÉV-en, sőt a GYSEV járatain is korlátlanul utazhatnak az ország vagy az adott megye teljes területén. A Volánbusz menetjegy megvásárlásával tehát nemcsak buszon, de vonaton és HÉV-en is utazhatunk. 

A VoxPay alkalmazás segítségével a volánbusz menetjegyek is megvásárolhatóak elektronikus úton. Ez nemcsak gyors, de kényelmes vásárlást is biztosít minden utazni vágyó számára. Az alkalmazás használatához kizárólag működő e-mail-címre, Google-fiókra vagy Facebook-profilra van szükséged.

A gyors regisztrációt követően a bankkártya adatok megadásával feltölthető az applikáció által vezetett egyenleg, amelyből a vásárlások értéke levonódik. A VoxPay app használatával minden közlekedésre fordított költséged visszamenőleg pontosan nyomon követhetővé válik. A mobil közlekedési jegy gyors megvásárlása után már fel is szállhatsz a kívánt sárga autóbuszra.