2024.02.01. 15:17
Budapest-bérletek változása

Március elsejétől változások várhatók a Budapest-bérletek árában, valamint az országos- és vármegyebérletek fővárosi felhasználásával kapcsolatban. A tervezet szerint megszűnik a jelenlegi BKK diákbérlet, helyette kedvezményes havi vármegyebérlettel utazhatnak a diákok.
A cikkben a lehetséges változásokat ismertetjük az eddigi hírek alapján, a továbbiakban pedig az újabb információknak megfelelően frissítjük. 

A tarifareformmal kapcsolatos hétfői megállapodásnak köszönhetően változások várhatóak a Budapesti Közlekedési Központ bérleteivel kapcsolatban. A tervezetről a tegnapi napon szavaztak a Fővárosi Közgyűlésen, ahol az állami és fővárosi cégek bérleteinek közös elfogadása, valamint a BKK bérletek árcsökkenése voltak napirenden; a részletek kidolgozására csak ezután kerülhet sor.

 

Árváltozások a BKK bérletek tekintetében 

A Budapest-bérletek árán már 10 éve nem módosítottak, viszont az új tervezet elfogadásával jelentős változások következhetnek be a bérletek árával kapcsolatban március 1-től. 

  • A felnőtt bérlet ára várhatóan 9500 forintról 8950 forintra csökken. 
  • Megszűnik a 3450 forintos BKK diákbérlet, helyette a sokkal kedvezőbb 945 forintos állami havi vármegyebérletet vehetik igénybe a diákok.
  • A nyugdíjasok 5340 forintos bérletára 1890 forintra csökken.  
  • A jegyek ára nem változik a tavalyi növekedéshez képest.

 

A BKK bérletek továbbra is ugyanúgy használhatók

Nemcsak az árak tekintetében történnek változások, hanem az ország- és vármegyebérletek felhasználhatóságával, valamint a 14 év alattiak utazásával kapcsolatban is. 

  • A BKK bérletek továbbra is érvényesek a HÉV, MÁV és Volán járatain a fővároshatáron belül, ez a BKK jegyekre nem vonatkozik.
  • Az országos- és vármegyebérletek március 1-től érvényesek a BKK járatain is, ez korábban nem így volt. 
  • A 14 év alattiak már nemcsak a BKK járatain utazhatnak ingyenesen, hanem az állami szolgáltatóknál is.

 

Megéri-e a felnőtt Budapest-bérlet?

Mivel a vármegyebérlet jelenleg 9450 forintért vásárolható meg, így ha a BKK bérlet tartaná az ennél drágább 9500 forintos árát, a bérlet megvásárlása nem érné meg, hiszen drágább lenne és emellett még kevesebb lehetőséget is kínál. Ugyanis a Budapest-bérlet továbbra is csak a főváros határain belül használható, míg az új reformnak köszönhetően olcsóbb vármegyebérlet az egész vármegyében a MÁV, Volán, HÉV járatain, valamint a BKK-n is. Mivel a BKK bérlet a korábbi árával nem tudná felvenni a versenyt a vármegyebérlettel, ezért szükséges az árcsökkenés bevezetése, különben ugyanaz történne, mint a diákbérlettel. 
Az agglomerációban élőknek ez az új reform kedvező, hiszen nem kell a vármegyebérletük mellé még BKK bérletet is vásárolniuk, azonban akik a főváros határain belül mozognak, továbbra is megéri majd a Budapest-bérlet, hiszen a bérlet új ára kevesebb lett, mint a vármegyebérleté. 

 

A BKK diákbérletek megszűnése

Az új reformmal a Budapest-diákbérlet szükségét veszítette, hiszen egy jóval kedvezőbb, összesen 945 forintért megvásárolható vármegyebérlettel is utazhatnak a BKK járatain a diákok. Így a korábban 3450 forintba kerülő BKK diákbérlet megszűnik, hiszen az újabb konstrukciókkal nincsen már szükség a jelentős mértékben drágább bérletre. 

A kedvezőbb utazási árak biztosításának fő célja az autós jelenlét csökkentése a fővárosban. Ezzel arra próbálják buzdítani az utazó közönséget, hogy autózás helyett válasszák a tömegközlekedési eszközöket