2024.03.12. 14:26
autópálya-matrica átírás

Az autópálya-matrica átírás nem olyan bonyolult, mint amilyennek első hallásra tűnik. Érdemes megismerni a lépéseket, hogy amikor szükséged lesz rá, rögtön tudd, mi a teendő. 

Ha már van havi, éves, megyei vagy 10 napos autópálya-matricád, te is átérzed, milyen fontos, hogy bárhol és bármikor követni tudd a vásárlásaidat. Lásd, hogy melyik meddig érvényes, mikor jár le. A VoxPay app segítségével mindig a zsebedben tudhatod a válaszokat, sőt, egycsapásra levesszük a válladról a jegyvásárlás és a parkolás nyűgét is.

Ebben a cikkben azt mutatjuk meg, hogyan navigálj a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. előírásainak megfelelően, ha a megvásárolt matricát valamilyen okból át kell íratnod. Minden a ügyintézést Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.-nél kell kérelmezni és intézni. Végigvezetünk a folyamaton, hogy neked se okozzon nehézségeket.

 

Miért lehet szükséges az autópálya-matrica átírás? 


•    Ha megváltozik a jármű rendszáma.
•    A járművet ellopták vagy totálkáros lett.
•    Kategóriaváltoztatás esetén.
•    Ha elírtad a rendszámot vagy téves felségjelet adtál meg.

 

Ezeket a papírokat érdemes előkészíteni

Ha változik a gépjármű tulajdonosa: 
•    le kell adni a vásárláskor kapott ellenőrző szelvényt vagy be kell mutatni a nyugtázó értesítést, 
•    szükséged lesz az új jármű forgalmi engedélyére, amivel igazolhatod, hogy egyezik a díjkategória a korábbi járműjével,
•    és be kell mutatni a jármű eladását igazoló okiratot, amit a fővárosi vagy vármegyei kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) hivatala hitelesített.

Ha az átírás oka az, hogy a jármű használati jogviszonya megváltozott – például lejárt a bérlet ideje, a lízingszerződés vagy a céges autó használati joga –, akkor az azt igazoló dokumentumot kell bemutatni. 

Az átírás díja 1470 forint, ami magában foglalja az általános forgalmi adót is.

 

Rendszámcsere

Ha új rendszámot kaptál, és igazolni is tudod, akkor az új rendszámra kerül átírásra a matrica, amelynek használatához minden információt megadunk.

Lopás vagy totálkár

Ha ellopták a járművet, esetleg totálkáros lett, a rendőrség vagy a biztosító által kiállított igazolás bemutatásával kérhetsz új matricát az eredeti díjkategóriában. Az autópálya-matrica átírás díja ebben az esetben is 1470 forint, ami magában foglalja az általános forgalmi adót.

 

Díjkategória módosítás

Tévesen megadott díjkategória esetén, a jogosultság érvényességén belül lehetőség van a megfelelő díjkülönbözet kifitetése mellett módosítani azt a helyes díjkategóriára. Az ügyintézés díja ebben az esetben is 1470 Ft.

 

Rossz rendszám 

Rendszámelírás esetén a pótdíjfizetési felszólítás kézhezvételét követő 60 napon belül vagy az e-matrica érvényességi ideje alatt bármikor lehetőség van módosítani a rendszámot legfeljebb 3 karakter eltérése esetén. Az ügyintézés díja 1470 Ft, azonban a "0" (nulla) és "O", illetve az "1" és "I" karakterek felcserélése esetén nem kell ügyintézési díjat fizetni.

Fontos! Ha rossz rendszám szerepel az autópálya-matrica visszaigazoláson, minél hamarabb módosítani kell!

 

Téves felségjel

Szintén az ügyfélszolgálati irodákban kérhető a helyes felségjel rögzítése. A forgalmi engedély, a vásárlást igazoló ellenőrző szelvény vagy nyugtázó értesítés bemutatása mellett ennek a díja ugyancsak 1470 forint.

Reméljük, az útmutató hasznos segítséget jelent számodra autópálya-matrica átírás esetén. A matricák használatával, vásárlásával, díjszabásával kapcsolatos további információkat megtalálod a weboldalunkon.