2021.02.22. 17:52
VoxPay mobilalkalmazás

A járvány idején különösen fontos, hogy milyen közlekedési módot választunk,  az ugyanis közvetve jelentősen befolyásolhatja a megfertőződés kockázatát. A koronavírus megjelenése óta egymást érik a különféle kutatások, melyek arról számolnak be, hogy a szennyezett levegő nemcsupán megkönnyíti a vírus terjedését, de súlyosabbá is teszi a betegség lefolyását.

Egy közelmúltbeli beszámoló szerint Magyarországon a koronavírus okozta halálesetek 25 százaléka a légszennyezésre vezethető vissza. A kutatási jelentések szerint a szennyezett levegő gyengíti az emberi szervezet immunválaszát a légúti fertőzésekkel szemben. Amint az közismert, a gépjármű-közlekedésből származó rendkívül apró részecskék nagymértékben hozzájárulnak a légszennyezettséghez. 

Ha a kibocsátó tevékenységet mérsékeljük, akkor a szennyezés is csökkeni fog. Városi környezetben ezen probléma orvosolására az egyik leghatékonyabb megoldás a közösségi közlekedés előtérbe helyezése lehet. A Luxemburgi Nagyhercegség 2020 márciusban világelsőként tette ingyenessé a tömegközlekedés használatát az egész ország területén, ezzel egy üdvözlendő irányt mutatva a világ országai számára. Az ingyenes közlekedéssel az ország ösztönözni kívánta a lakosságot abban, hogy a személygépkocsikat a közösségi közlekedésre cseréljék. Már az intézkedés bevezetését követő első hónapokban jelentősen csökkentek a közúti torlódások, ezzel együtt pedig lényegesen csökkent a légszennyezés is.  

Habár hazai viszonylatban az ingyenes közösségi közlekedés bevezetésének lehetősége elég távolinak tűnik, ennek ellenére a városi közlekedésben mégis érdemes lehet autónkat a tömegközlekedési eszközök valamelyikére cserélni, így hozzájárulva a légszennyezés mérsékléséhez. Ugyanakkor fontos tekintetbe venni, hogy a megfertőződés szempontjából a tömegközlekedés nem teljesen veszélytelen, ha nem figyelünk oda. A megfertőződés kockázatát lényegesen lecsökkenthetjük, ha betartunk néhány hétköznapinak tűnő tanácsot, önmagunk és utitársaink egészségének megvédése érdekében. 

Ha a közösségi közlekedés mellett döntünk, akkor kerüljük a szem, a száj és az orr érintését. Mindig mérlegeljük, hogy túlzsúfoltság esetén felszállunk-e az adott járműre. Ha a járművön nyitható az ablak, igyekezzünk minél többet szellőztetni. Bár a közösségi közlekedésben résztvevő járműveket folyamatosan takarítják és napi rendszerességgel fertőtlenítik, a hatékonyság érdekében utazásunk után kivétel nélkül mindig mossunk kezet, vagy használjunk rendszeresen kézfertőtlenítőszert. Ha tüsszentünk vagy köhögünk, használjunk eldobható zsebkendőt, vagy a könyökhajlatunkkal takarjuk el a szánkat. Utazás közben a személyes és mások biztonságát szem előtt tartva próbáljuk a lehető legkevesebbszer megérinteni a különböző felületeket. Erre azért különösen fontos odafigyelnünk, mert a szakemberek szerint az új koronavírus különböző felületeken akár három napon keresztül is fertőzőképes maradhat. A járvány idején éppen ezért célszerű a mobil applikáción keresztül bárhol és bármikor könnyedén megvásárolható tömegközlekedési mobiljeggyel utazni, mellyel nemcsupán érintésmentesen juthatunk hozzá jegyünkhöz vagy bérletünkhöz, hanem a sorban állással járó kellemetlenségek is elkerülhetők.

 

A VoxPay mobilalkalmazással érintésmentesen vásárolhatja meg mobiljegyét vagy bérletét! A beépített Utazástervezővel pedig könnyedén megtalálhatja az optimális útvonalat.

 

Letöltés AppStore

Letöltés GooglePlay