2024.01.24. 09:14
egyszerű mobilparkolás a VoxPay-jel

Az olyan nagyvárosokban, mint Budapest az infrastruktúra nem mindenben tudta követni a népesség növekedését és a turizmus okozta tömeg megjelenését. Különösen igaz ez a budapesti parkolásra, hiszen amíg évtizedekkel ezelőtt jóval kevesebb jármű volt az utakon, ma már nem ritka a háztartásonkénti két autó megléte sem.

 

Budapesti parkolás: ingyenesen szinte sehol sem megoldható

A sűrűn beépített belvárosi kerületekben gyakorlatilag az ingyenes parkolás megszűnt. A külvárosokban is csak elvétve maradtak ingyenesen igénybe vehető parkolóhelyek. Jelenleg négy különféle parkolási zóna került kialakításra a fővárosban. Ugyanakkor a zónák folyamatosan bővülnek, egyre több eddig ingyenes terület válik fizetőssé. Legutóbb 2023 novemberében döntött úgy a Fővárosi Önkormányzat, hogy több kerületben is bővíti a fizetős zónák területeit.

Az utcai parkolást ezenkívül nehezíti, hogy csak több perces “vadászat” után lehet egy-egy üres helyet találni. Ráadásul a parkoló autók tömege nemcsak a gyalogos, de az autós közlekedést is megnehezíti, hiszen gyakori, hogy az út mindkét oldalán, félig felállva a járdán állnak sorban a gépkocsik. A sofőrök ezek között navilágva próbálnak úgy haladni, hogy ne érje sérülés az autójukat és ne üssék el a parkoló járművek között váratlanul kilépő gyalogosokat.

A budapesti parkolási gondok hosszú távú megoldását a tömegközlekedés fejlesztése és a külvárosi tömegközlekedési végpontok közelébe épített P+R parkolók számának növelése jelentené. 

 

Ha már fizetni kell, az legyen egyszerű

A budapesti parkolási díjak fizetését kezdetben a parkolóórákba dobott apróval lehetett megoldani. Erre most is van néhol lehetőség, de a mai parkolási díjakat, már senki nem nevezheti aprópénznek. Az elektronikus fizetési rendszerek megjelenésével és az okostelefonok térhódításával ez is alapvetően változott meg. 

Ma már a többség mobiltelefonnal indítja és állítja le a parkolást és a fizetéshez senki sem használ már készpénzt. A technológia fejlődésével pedig megjelentek azok az applikációk, melyek segítségével gyorsan és egyszerűen intézhető a parkolással kapcsolatos összes művelet. Az új technológia alkalmazásával sikerült elkerülni azt a régi problémát is, hogy amíg az autós kereste a parkolóórát, addig a “szemfüles” parkolóőr már fel is helyezte a szélvédőre a büntetést tartalmazó “ajándékot”.

 

A VoxPay használatával egyszerűbb lett a budapesti parkolás 

A VoxPay egy olyan közlekedési alkalmazás, ami elsősorban abban nyújt segítséget, hogy a parkolást kényelmesen és gyorsan elindíthassuk. A program GPS segítségével meghatározza, melyik parkolási zónában vagyunk és megmutatja az adott zónához tartozó kódot. Ennek megadásával indítható el a parkolás. Emellett lehetőséget ad arra is, hogy a GPS esetleges tévedéseit manuálisan korrigálni tudjuk, vagy hogy az adott zónakódot a korábbi parkolásaink során elmentett kedvencek közül hívjuk elő.   

Az alapszolgáltatáson felül az applikációba beintegrálhatjuk a bankkártyánk adatait, így a díjfizetés könnyű és gyors. Minden pénzügyi tranzakció naplózásra kerül és később visszakereshető.  

A “Hol parkolok?” funkció segítségével, eltévedés esetén a program visszanavigál térkép segítségével a parkoló gépjárművünkhöz. A VoxPay képes több felhasználó parkolását is menedzselni, így céges flotta használatra is kitűnően alkalmas. 

E sokoldalú alkalmazás segítségével a budapesti parkolás kényelmesen és gyorsan intézhető, szinte egy kézből. Egyetlen egy dologra nem használható csak: nem tud több szabad parkolóhelyet létrehozni a fővárosban.