2024.01.31. 15:12
autópálya-matrica ellenőrzés

Az autópálya-matrica ellenőrzés elvégzése sok kellemetlenségtől óvhat meg minket. Az autópálya díjak szabályozásáról szóló jogszabályok alapján az autópálya-matricákat minden esetben az adott útra történő felhajtás előtt kell megvásárolni. Amennyiben ezt nem tesszük meg, komoly pénzbüntetésre számíthatunk. Ezért indulás előtt mindig végezzük el az ellenőrzést!

 

Autópálya-matrica ellenőrzés a hatóságok által

A hatóságok jelenleg három különböző módon ellenőrizhetik az autópálya-matrica meglétét, illetve annak érvényességét. Megtörténhet velünk, ha nem is gyakran, hogy szúrópróbaszerűen megállítják az autónkat és ellenőrzik a jogosultságot. Ezenkívül pedig mobil vagy fixen kihelyezett eszközökkel is megállapítható az érvényesség. 

A hatóságok a matrica megvásárlását a forgalmi rendszám és a díjkategória alapján ellenőrzik. Ha a VoxPay alkalmazáson keresztül vásároltunk matricát, akkor az érvényességet bizonyító, visszaigazoló e-mailt is meg kell őrizni, és ellenőrzéskor be kell mutatni. A későbbi esetleges jogviták megelőzése érdekében, a lejárat után is javasolt még legalább két évig azt eltárolni.

Az alkalmazáson belül bármikor ellenőrizheted az autópálya-matricád érvényességét. A díjköteles útszakaszon belül bárhol elvégezhetik az ellenőrzést, akár még a hozzá kapcsolódó pihenőknél, illetve a csak innen elérhető forgalmi csomópontokon is.

 

Mi minősülhet jogosulatlan úthasználatnak?

Nemcsak az érvényes autópálya-matrica hiánya minősül jogosulatlan úthasználatnak. Ha a matrica alacsonyabb díjkategóriára szól, vagy nem egyezik a rendszám a nyugtázó értesítésben és a valóságban, illetve az érvényességi idő lejárt vagy még nem kezdődött el, akkor szintén büntetésre számíthatunk. Ugyanez a helyzet ha a matricán feltüntetett felségjel eltér a forgalmi rendszámban szereplő valós jelzéstől.

A díjköteles úthálózatra lépéstől számítva 60 perc áll a rendelkezésünkre, hogy úthasználati jogosultságot vásároljunk, amennyiben ezt korábban nem tettük meg. E szabály alkalmazása elkerülhetővé teszi, hogy amennyiben a díjköteles úthálózatra véletlenül felhajtanánk, pótdíjat kelljen fizetnünk.

Egyben lehetőséget ad arra is, hogy az utazási tervet a valós igényeinkhez igazítsuk, és ne ahhoz, hogy a felhajtás előtt hol tudjuk megváltani az e-matricát. E rendelkezés értelmében a jogosultságok érvényessége gyakorlatilag a vásárlást megelőző 60. percben kezdődik. Ezért is jó választás, ha a matricavásárlást a VoxPay alkalmazáson keresztül intézzük, hiszen segítségével ezt bárhol és bármikor meg tudjuk tenni.

 

Pótdíjak mértéke

Amennyibe az ellenőrzés megállapítja a jogosulatlan úthasználatot, pótdíjat kell fizetnünk. Ennek mértéke gépjármű-kategóriánként eltérően kerül megállapításra. Jelen pillanatban D1, D2 és U kategóriában a pótdíj összege 21 830 forint, míg B2 kategóriában 98 160 forint pótdíjat kell fizetnünk.

Ha a gépjárművünk az ellenőrzéskor az irányadó díjkategóriához képest alacsonyabb díjkategóriába tartozó, érvényes jogosultsággal rendelkezik, akkor pótdíj különbözetet kell fizetnünk. Ha például D2-es kategóriába tartozó járműre D1-es matricát vettünk, akkor 10 990 forint pótdíj különbözetet kell kifizetnünk. Ha pedig D1, D2 kategóriára érvényes matricát vásároltunk B2-es kategóriájú járműre, akkor a pótdíj különbözet összege 76 340 forint. 

A nem csekély összegek jelzik, hogy mennyire fontos az autópálya-matrica ellenőrzés elvégzése indulás előtt.