2023.11.27. 11:22
Meddig érvényes a havi bérlet?

Budapesten a munkába járáshoz és a különböző oktatási intézmények napi szintű eléréséhez a legideálisabb eszköz a havi bérlet. Ennek használatával bármelyik BKK járműre felszállhatunk, sőt a főváros közigazgatási határain belül a Volánbusz és a Máv-Start járatait is igénybe vehetjük. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy meddig érvényes a havi bérlet? 

 

Mitől havi a havi bérlet?

A havi bérlet érvényessége nem a naptári hónapokhoz kötött. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a bérlet tetszőleges nappal kiváltható. Az érvényesség a kiválasztott nap 0 órától (de legkésőbb a vásárlás időpontjától) kezdődik, és tart a következő hónap kezdő napjával megegyező nap 2 órájáig.

Tehát, ha november 10-e a kiválasztott kezdőnap, akkor bérletünk érvényessége november 10-e 0 órától tart december 10-e 2 óráig. Fontos szabály, hogy ilyen bérletet kizárólag magánszemélyek vásárolhatnak, jogi személyek (cégek, vállalkozások) számára a BKK külön bérletkostrukciót dolgozott ki és hozott forgalomba. Bérletet nemcsak személyesen a bérletpénztáraknál, de az interneten keresztül mobil applikáció segítségével is tudunk vásárolni. 

 

Meddig érvényes a havi bérlet, ha azt mobilalkalmazáson keresztül vesszük meg?

A VoxPay applikáción keresztül vásárolt bérletek érvényessége teljesen megegyezik a papíralapú bérletszelvényekével. Mivel a bérlet kizárólag személyi igazolvánnyal, útlevéllel vagy kártya formátumú jogosítvánnyal együtt érvényes, ezért a vásárláskor kötelező annak sorszámát az applikációban megadni. Ez azt is jelenti, hogy kizárólag a megadott igazolvánnyal együtt vehetjük igénybe bérletünkkel a BKK különböző járatait. 

A bérlet a sikeres vásárlást követően leghamarabb 2 perccel használható a közlekedés megkezdésére. Az érvényesség kezdő dátuma előtt legfeljebb 30 nappal vásárolhatunk havi bérletet, és az nem cserélhető, illetve nem ruházható át másra. A bérlet kizárólag abban az esetben váltható vissza, amennyiben annak érvényességi ideje még nem kezdődött meg.

 

Hogyan ellenőrzik a havi bérlet érvényességét?

A papíralapú bérletszelvény érvényességének ellenőrzése a klasszikus módon történik. Az ellenőrök kérésére nemcsak a bérletszelvényt, de azt okmányt is fel kell mutatni, aminek a sorszámát a szelvényen feltüntettük. Ha olyan bérletet vásároltunk, amely valamilyen kedvezményt biztosít részünkre, akkor azt az okmányt kell fel kell mutatnunk, ami minket az adott kedvezményre feljogosít. Például diákbérlet esetén a diákigazolványt, nyugdíjas bérlet esetén az életkort igazoló személyi igazolványt, esetleg az útlevelet.

Mobil applikáció használata esetén ellenőrzéskor a metróállomásokon és az elsőajtós felszállási rendben üzemelő autóbuszokon, trolibuszokon a kiragasztott QR kód beolvasását követően a jegyképet kell telefonunkon az ellenőrzést végző személy részére bemutatnunk. A fentiekből következik az is, hogy a megvásárolt bérletet kizárólag aktív internetkapcsolattal tudjuk a fővárosi közlekedésben használni. Nagyon fontos tehát, hogy ellenőrizzük az okostelefonunk internetkapcsolatának működését indulás előtt.

A “havi Budapest bérlet magánszemélyeknek” hivatalos elnevezésű havi bérlet mellett további bérlettípusok állnak az utazók rendelkezésére. Létezik havi bérlet cégeknek, közoktatásban tanulóknak, nyugdíjasoknak, kisgyerekeseknek és álláskeresőknek is. Bár ezen termékek árai különböznek, az érvényességi szabályozásuk a fentiekkel leírt mód szerint megegyeznek.