2024.02.07. 15:45
Autópálya-matrica applikáción keresztül

Magyar autópálya-matrica vásárlása szükséges a hazai fizetős autópályák és egyéb fizetős útszakaszok használatához. A matricát kényelmesen az interneten keresztül is megvásárolhatjuk, mellyel pénzt és időt takaríthatunk meg. Ehhez pedig már számítógépre sincs szükségünk, elég egy okostelefon. 

 

Magyar autópálya-matrica: kategóriák és matricatípusok

Amennyiben online vagy a VoxPay alkalmazáson keresztül vásárolunk autópálya-matricát, első körben a használni kívánt gépjármű-kategóriát szükséges kiválasztani. Alapvetően öt különböző kategória létezik. A D1 kategóriába tartoznak a személygépkocsik, a D1M-be a különböző motorkerékpárok, D2-be a 7-nél több személy szállítására alkalmas járművek, a teherautók 3,5 t-ig és a lakókocsik. B2-es kategóriában vannak az autóbuszok, valamint a 9-nél több állandó ülőhellyel rendelkező, személyszállításra készült gépkocsik. Az U betűvel jelölt kategóriába pedig a pótkocsik és az utánfutók tartoznak bele.

Ezután a megfelelő magyar autópálya-matrica kiválasztása következik. Időintervallum tekintetében kaphatóak 10 napos, havi, éves országos és éves megyei matricák. Jelen pillanatban tervezik az 1 napos matricák bevezetését is. A 10 napos matricával az ország összes fizetős útjára felhajthatunk, a megjelölt kezdő napon és további 9 napon keresztül. A matrica érvényessége a 10. nap 24. órájáig tart. A havi matrica a megjelölt kezdő naptól a következő hónapban számát tekintve a kezdőnappal megegyező nap 24 óráig használható, amennyiben ez a nap a lejárat hónapjában hiányzik, a hónap utolsó napjának 24. órájáig érvényes. 

Az éves megyei matricákkal kizárólag az adott megye fizetős útjait vehetjük használatba, az ilyen matricák a tárgyév első napjától a tárgyévet követő év január 31. napjának 24 órájáig érvényesek. Ha az érvényességi időtartamon belül történt a vásárlás, akkor csak a vásárlás időpontjától biztosít úthasználati jogosultságot. Hasonló a szabályozás az éves országos matrica esetén.

 

Hogyan vegyünk magyar autópálya-matricát applikáció segítségével?

A VoxPay app használatával módunk van arra, hogy otthonunk kényelméből gyorsan és egyszerűen megvehessük bármelyik fentebb felsorolt autópálya-matricát. Töltsük le az alkalmazást, majd telepítsük fel a telefonunkra! Ehhez szükségünk van egy e-mail címre vagy egy Facebook fiókra. Autónk rendszáma segítségével gépjárművünket is regisztráljuk, majd fizethetünk bankkártyával vagy választhatjuk a VoxPay egyenlegünk feltöltését is. Ezután csak a már ismertetett gépjármű-kategóriát és a megvásárolni kívánt matrica típusát kell kiválasztanunk, és már kész is vagyunk.


Melyek az online vásárlás előnyei?

A VoxPay alkalmazás napló menüpontjában található visszaigazolást kikeresve tudjuk ellenőrizni jogosultságunkat az adott útszakasz használatára. Amennyiben közeledik a matricánk lejárati dátuma, akkor a VoxPay-től előtte figyelmeztetést kapunk, hogy itt az idő gondoskodni az új beszerzéséről. Ezáltal elkerülhető, hogy lejárt matricával véletlenül fizetős útra hajtsunk fel. 

A vásárlásról szóló visszaigazolást a program az általunk megadott e-mail címre is elküldi. A hatósági ellenőrzésekor ezt a visszaigazolást kell bemutatnunk. Mivel az alkalmazás minden vásárlásunkat naplózza, az autópálya-használatra fordított költségeket pontosan nyomon tudjuk követni. 

A VoxPay segítségével nem csak könnyen és gyorsan tudjuk autópálya-matrica vásárlásainkat intézni, de használhatjuk a parkolás és a tömegközlekedés menedzselésére is.