2023.10.25. 16:05
Ha a megfelelő típust választjuk, buszjegy felhasználásával Budapest olcsón bejárható

Manapság divat szidni a fővárosi tömegközlekedést, és azt is sokan mondják, hogy Budapest buszjegy felhasználásával drágán járható be. Tény, hogy sokszor okoz kellemetlenséget, ha túl sokat kell fizetnünk egy jegyért, ha késik a busz, ha sűrű embertömeg kapaszkodik a trolin vagy ha lerobban a villamos.

Ugyanakkor ha elvetődünk Európa számos fővárosába, azt tapasztalhatjuk, hogy a budapestinél jóval kevésbé kiépített, ritkább járatsűrűséggel üzemelő és drágább közlekedési hálózatokkal is találkozhatunk.

 

Budapest: buszjegy vagy autó?

Amennyiben A-ból B-be szeretnénk eljutni a városban, az első dilemma, hogy a BKK járműveit vagy a saját autónkat vegyük-e igénybe. Nem árt, ha az alternatívákat valamilyen navigációs rendszer segítségével tervezzük meg.

Természetesen minden annak függvénye, hogy az indulási és az érkezési pont pontosan hol van a városban. Ilyen segítséget is kapunk, ha regisztrálunk a VoxPay applikációban. Megnézhetjük, hogy az adott út megtételéhez mennyi időre van szükség autóval, tömegközlekedéssel vagy akár gyalogosan. 

Sokan gondolják azt, hogy az autónál nincs gyorsabb utazási eszköz. Ez csak részben igaz. Egyrészt nem mindegy, hogy hétköznap a reggeli vagy a délutáni csúcsforgalomban indulunk útnak, vagy egy csendes vasárnap délután.

Az sem mellékes szempont, hogy a menetidő tervezésében a parkoló megtalálásának idejével is kalkulálnunk kell-e, ami a belvárosban hosszú idő is lehet. A parkolás hatékony menedzselésében szintén segíthet a VoxPay alkalmazás. Már ebből a néhány vizsgálati szempontból is láthatjuk tehát, hogy az autó nem mindig a legoptimálisabb választás.

 

Milyen fajta jegyet válasszunk?

Utazási szokásaink és úti céljaink függvényében sokfajta jegy- és bérletkonstrukció között választhatunk. A sima vonaljegyek mellett vannak havi, negyedéves és éves bérletek, időalapú jegyek, napijegyek és nosztalgia jegyek.

Általános szabály, hogy a BKK jegyei és bérletei Budapest közigazgatási határáig jogosítanak fel utazásra, ugyanakkor az utóbbi évek fejlesztésének hála a Máv-Start, a Volánbusz és a HÉV vonalait is használhatjuk a városon belül. Természetesen ha el kívánjuk hagyni a fővárost minden esetben kiegészítő jegyet kell vásárolnunk, amely a város közigazgatási határától az úti célunkig lesz érvényes.

 

A zöldebb Budapest buszjegy elektronikus vásárlásával is elérhető

A elektronikus szolgáltatások fejlődésével lehetőség nyílt arra, hogy a különböző papíralapú jegy- és bérletszelvények használatának csökkentésével visszaszorítsuk a papírfelhasználást. A VoxPay applikációban mobiljegy vásárlásával elkerülhetjük a sorban állást a BKK pénztárai előtt.

Nemcsak maga a jegy, de a fizetés is teljesen elektronikus és papírmentes. Azokon a járműveken ahol első ajtós felszállás van QR kód használatával tudjuk a vezetőnek jegyünket vagy bérletünket felmutatni. Utazás tervezésekor akár hangbemondással is megadhatjuk tervezett úti célunkat.

Lehet, hogy Magyarország Budapest-központú, a VoxPay applikációjának fejlesztői azonban a vidéki városlakókra is gondoltak. Jelenleg a mobiljegy-szolgáltatás még csak Tatán érhető el, de a közeljövőben több hazai nagyváros csatlakozása is várható. A cél, hogy a parkolás mellett a vidéki nagyvárosi tömegközlekedés is elektronikusan elérhető legyen minden felhasználó számára.

Tömegközlekedési szempontból összességében elmondható, hogy Budapest buszjegyek elektronikus vásárlásával és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások használatával tehető élhetőbbé és kényelmesebbé.