2024.04.22. 09:24
Egynapos matrica információk

Az egynapos autópálya-matrica bevezetését már régóta várták az autósok – ez pedig meg is történt négy kategóriára 2024. április 1-től. A kérdés, hogy ki járt jól és ki kevésbé. Sokféle szempont merül fel a használatával kapcsolatban, például, hogy mikor éri meg jobban az eredeti 10 napos, illetve hogy milyen helyzetben bizonyulnak előnyösnek az egyéb lehetőségek (pl. vármegyei matricák, éves matrica, stb.). Íme egy útmutató az autópálya-matricák használatához.

 

Mi az az egynapos autópálya-matrica?

Nem új keletű dolog, hogy az autópálya használatáért fizetni kell. Így van ez Magyarországon, tőlünk nyugatabbra és szinte mindenhol – hiszen a megépítését valamilyen szinten az autósoknak, motorosoknak és kamionos cégeknek kell kifizetniük.

Hazánkban az elmúlt időszakban a legrövidebb időszakra szóló autópálya-matrica sokáig a 10 napos lehetőség volt. Ennek ára körülbelül személygépkocsik esetén (D1 kategória) az 5-7 ezres sávban mozgott az utóbbi években. Joggal merült fel a kérdés, ha valaki csak egyszer utazik fel, például oda-vissza megy Budapestre, miért kell tíz napot is kifizetnie – amikor 8-9 nap így kárba vész, illetve feleslegesen fizetünk érte.

Az egynapos autópálya-matrica lehetősége logikus lépésnek tűnt, be is vezették idővel. Az már más kérdés, hogy bizonyos kategóriákban körülbelül nagyon hasonló díjazást kell kifizetni, így egyelőre nem teljes mértékben kijelenthető, hogy megoldódott a probléma. Sőt, ha valaki másnap vagy éjszaka indulna csak vissza, marad a 10 napos matrica mint alternatíva – hiszen ha kétszer egy napot venne, majdnem dupla annyit fizetne.

 

Egynapos autópálya-matrica vásárlási útmutató

Az egynapos matrica érvényessége adott napon 23:59 óráig érvényes. Igaz, ezt előre is meg lehet venni – tehát ha tudjuk, hogy április 25-én fogunk autópályán menni, letudhatjuk előre is a vásárlást.

Vannak olyan esetek, amikor még jól jöhet az egynapos matrica. Ilyen például, ha véletlenül, tévedésből megyünk fel az autópályára – ha egy órán belül megvesszük ilyenkor a matricát, elkerülhetjük a bírságot, és valamennyivel kevesebbet is kell fizetni a használatért.

Érdekes egyébként megnézni, hogy az EU-s rendelet hatására más európai országokban is bevezették a napi jogosultságot. Csehországban forintra átváltva körülbelül 3120 forintot fizetnek, Ausztriában 3390 forintot, Romániában pedig mindössze 980 forintot.

Sok olyan eset adódik tehát, amikor valamelyik másik autópálya-matrica megvásárlása a logikusabb lépés. Ha pontosan tudjuk, hogy például a Pécs–Budapest vonalon mozgunk egész évben (de csak heti vagy havi egy-egy alkalommal), akkor érdemes például az éves vármegyei matricákat megvenni arra a négy vármegyére (Baranya, Tolna, Fejér, Pest) – hasonló logika mentén eljárva egyéb városok között is.

 

Mennyi az egynapos autópálya-matrica ára?

A jelenlegi szabályozások alapján tehát négy kategóriára lehet egynapos autópálya-matricát venni. Ezek a következők – díjazással együtt:

D1M - 2570 forint
D1 - 5150 forint
D2 - 7310 forint
U - 5150 forint

Az árakból leszűrve azt látjuk, hogy talán a D1M kategória, vagyis a motorosok jártak igazán jól a jelenleg érvényes szabályozással.

Kijelenthető tehát, hogy például személyautósként leginkább csak akkor éri meg az egynapost választani, ha kifejezetten az adott naptári napon szeretnénk közlekedni az M-es pályák valamelyikén. Külföldiek számára is megéri elgondolkodni rajta, sőt, jelen állás szerint inkább ők lehetnek a célcsoport e téren.

 

Egynapos autópálya-matrica megvásárlása online

Ahogy más autópálya-matricát, az egynaposat is meg lehet vásárolni gyorsan és egyszerűen online. A VoxPay applikáció pedig nagyban megkönnyíti a közlekedést, legyen szó parkolásról vagy akár közösségi közlekedésről.