2023.10.09. 13:23
E-matrica a VoxPay appban

Az autópályán használatos matrica Magyarországon az autópályák döntő többségén, néhány főúton és gyorsforgalmi úton is szükséges. Az úthasználati díj megfizetésére több konstrukciót dolgozott ki a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. Ezek közül elsősorban az úti célunk és az utazási szokásaink figyelembevételével érdemes a nekünk leginkább megfelelőt kiválasztani és megvásárolni.  

 

Milyen matricatípusok léteznek jelenleg?

Matricák közül jelenleg az alábbi lehetőségek közül választhatunk: Heti (10 napos), havi, éves országos, éves megyei. Ezenkívül pedig létezik összevont, több havi e-matrica is. A fizetendő díjakat befolyásolják még a használni kívánt járművekre megállapított kategóriák is.

A leggyakrabban használt D1 kategóriába tartoznak a személygépjárművek, a D1M-be tartoznak a különböző motorkerékpárok, D2-be 7-nél több személy szállítására alkalmas járművek, valamint a tehergépkocsik 3,5 t-ig, és a lakókocsik.

Ezenkívül idesorolandó minden olyan gépkocsi, amely nem tartozik egyéb díjkategóriába és külön jogszabály alapján nem minősül útdíjköteles járműnek. B2-es kategóriába tartoznak az autóbuszok, valamint a 9-nél több állandó ülőhellyel rendelkező, személyszállításra készült gépkocsik. Az U betűvel jelölt kategóriába pedig a pótkocsik és az utánfutók kaptak besorolást.

 

Hogyan vehetünk matricát online a VoxPay app segítségével?

A szükséges matricát megvásárolhatjuk az arra kijelölt értékesítési pontokon, például a benzinkutakon. Érdemes azonban inkább elektronikus úton, e-matrica megvásárlásával kifizetnünk az úthasználati díjat, olyan alkalmazások segítségével, mint például a VoxPay. 

A VoxPay app lehetőséget biztosít számunkra, hogy otthonunk kényelméből gyorsan és egyszerűen megvehessük bármelyik autópálya-matricát Magyarország valamennyi fizetős útjára vagy útszakaszára.

Ehhez csak annyit kell tennünk, hogy letöltjük az alkalmazást, telepítjük és egy létező e-mail címmel vagy Facebook fiókkal regisztrálunk az alkalmazásban. A rendszám segítségével gépjárművünket is regisztráljuk, majd fizethetünk bankkártyával vagy feltölthejük a VoxPay egyenlegünket. Ezután csak a megvásárolni kívánt matrica típusát kell kiválasztanunk, és már kész is vagyunk.


Mire figyeljünk vásárlás után?

A legfontosabb, hogy érvényes matrica nélkül ne hajtsunk fel fizetős autópályára vagy egyéb útra. A VoxPay app napló menüpontjában található visszaigazolást megnézve tudjuk ellenőrizni jogosultságunkat az adott útszakasz használatára. A visszaigazolást a program a megadott e-mail címünkre is elküldi. A jogosultság hatósági ellenőrzésekor is ezt a visszaigazolást kell bemutatni. 

 

Az autópálya-matrica Magyarországon történő átruházása

Az e-matrica Magyarországon csak korlátozottan átruházható. Ez minden esetben a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálatán történik 1470 Ft díj ellenében. Ilyen esetek a gépkocsi eladása, a rendszámcsere, a rendszám elírása az alkalmazásban, téves díjkategória kiválasztása, lopás vagy totálkár esetén, és téves felségjel használatakor. Matricát visszaváltani csak kettős vásárlás esetén lehetséges, amennyiben a második matrica érvényessége még nem kezdődött el. 

Az autópálya-matrica magyarországi vásárlása a VoxPay app segítségével gyerekjáték. A különböző kényelmi funkcióknak köszönhetően egyszerűen és gyorsan elvégezhető, így nekünk már csak arra kell figyelni, hogy időben és biztonságosan érkezzünk meg az úti célunkhoz.