2024.04.30. 09:08
Az éves matrica díja és szabályai 2024-ben: kinek éri meg?

Amikor az ember igénybe vesz valamilyen szolgáltatást, tudja, hogy fizetni kell a használatért és azért, amit cserébe kap. Jelen esetben ez a szolgáltatás az autópálya használata, amit autópálya-matricával válthatunk meg. Ma már akár csak egy napra is megvehetjük, de az éves matrica sem kevésbé népszerű, sőt. Nézzük, miket kell tudni akkor, ha az év 365 napján, gondtalanul szeretnénk autózni bármelyik autópályán Magyarországon!

 

Mi az az éves matrica?

Az éves autópálya-matrica a fizetős útszakaszokon használható. Van ezenkívül 1, 10 napos variáció, adott vármegyére szóló lehetőség, van havi matrica is. Aki viszont nem szeretne már ezekkel kalkulálni, vagy jóval többször hajt fel az autópályára, minthogy megérje mindig külön-külön vásárolgatni, megéri elgondolkodni rajta. De erről majd később.

Az éves matrica tehát 365 – vagy 2024-ben és minden szökőév esetén 366 – napra szól, ezen belül minden nap minden percére. Nem számít, mennyit, hol és mikor használjuk az autópályát, a reggeli vagy éjszakai órákban. Ez esetben nem kell számolgatni, hogy lejárt-e már az 1 vagy 10 napra szóló matrica érvényessége, illetve átléptünk-e egy olyan vármegyehatárt, amit nem kellett volna.

 

Az éves matrica fő szabályai 2024-ben

Jogszabály szerint a matricát azelőtt kell megvenni, hogy felhajtunk az autópályára. Igaz, van egy 60 perc türelmi idő az úthasználattól kezdve, illetve aki csak egy szakaszt (bejárattól kijáratig) megy, is korrigálhatja utólag a tranzakciót.

Az éves matrica szabályai talán a legegyszerűbbek az összes közül: a tárgyév első napjától a tárgyévet követő év január 31-e éjfélig érvényes. Fontos tehát, ha valaki csak júliusban veszi meg, nem a következő egy év júliusáig szól, hanem számára is ugyanúgy a januári időpontig tart az érvényesség.

 

Az éves matrica díja 2024-ben

A 2024-es éves matrica árai a következőképpen alakulnak:

D1M – 57.260 forint
D1 – 57.260 forint
D2 – 81.280 forint
U – 57.260 forint

Az árakat össze is lehet mérni a többivel, ha például valaki egynapos D1 kategóriát (személyautó) váltana meg, 5150 forintot kellene fizetnie. Persze nem reális, hogy valaki az év 365 napján megvegye ezt, de az már igen, hogy valaki mondjuk többször is a 10 napos alternatívát válassza. A képlet egyszerű: ha 9 alkalomnál többször tesz így, már jobban megéri az éves matrica.

 

Kinek éri meg az éves matrica?

Például az előbb felsorolt személyeknek vagy cégeknek, sofőröknek, olyanoknak, akik hosszabb távokon, többször is használják valamelyik magyarországi autópályát. Azoknak is, akik nem szeretnének állandóan számolgatni, és annyira rendszeres látogatói a hazai gyorsforgalmi utaknak, hogy az ár bőven megtérül az érvényesség lejártáig. 

Az éves matrica megvásárlása tehát a teljes jogosultság kényelmének biztosítása.

 

Hol vásárolhatjuk meg az éves matricát?

Ezt ma már könnyen megtehetjük akár online, a VoxPay alkalmazásban, itt egyéb autópálya-matrica vásárlási és kényelmi funkciók is elérhetőek szinte az összes járműtípusra. Az applikáció segítségével akár a sűrű budapesti belvárosban sem kell aggódni a parkolás miatt, hiszen jelentősen megkönnyíti annak folyamatát.

Továbbolvasnál a témában, vagy érdekelnek az egyéb alternatívák? Kérdésed van a matricákkal kapcsolatban? Ne aggódj, nem te vagy az első! Az autópálya-matrica gyakran ismételt kérdései – és válaszai – között megtalálhatod a választ.