2023.06.22. 15:40
e-matrica vásárlása egyszerűen mobilalkalmazásban

Ma már rengeteg okos megoldás található és alkalmazható a mindennapokban. Az okostelefonnak köszönhetően, az arra letölthető alkalmazások segítségével számtalan hétköznapi feladatot tudunk hatékonyabban és gyorsabban megoldani. Ilyen például az autópálya e-matrica vásárlása is.

 

Miért jobb az e-matrica használata?

Két fő oka van: kényelem és hatékonyság. Az okostelefon segítségével számtalan terület és tevékenység lett egyszerűbb az életünkben. Ezeket az eszközöket már évek óta nem csak telefonálásra használjuk. Filmet nézünk rajta, szórakozunk, játszunk, csekkeket fizetünk be, híreket olvasunk, sőt a mobilparkolással a parkolási zónaválasztás is könnyebb. 

Több száz alkalmazás közül válogathatunk, ami egyszerre előny és hátrány. Előny, mivel garantáltan meg fogjuk találni azt a szoftvert, ami az igényeinknek megfelel, de hátrány, mert hosszú ideig kell majd válogatni. Ebben szeretnénk most segíteni, hogy ez a keresgélés minél rövidebb legyen.

 

Hogyan történik a vásárlás?

De először térjünk vissza az e-matrica használatához! Az okostelefon segítségével nem kell többet egyik benzinkútba se befáradni, hogy megvegyük a szükséges autópálya-matricát. Sőt, még autóba se kell ülni.

Az otthonunk kényelméből, az utazásunk előtt is elvégezhetjük a teljes műveletet, nem szükséges hozzá sorban állni a benzinkutakon. Erre a célra használt alkalmazásban kiválaszthatjuk a szükséges autópálya-matricát, azonban fontos átgondolni a vásárlás előtt, hogy mégis milyen fajta matricát szeretnénk használni. Ha csak a megye határain belül közlekedünk, akkor a leghatékonyabb választás a megyei matrica, nagyobb távok megtétele esetén pedig természetesen az országos a jobb.

Ha ez megvan, akkor jön a vásárlás, ami pillanatok alatt kész is van. Bárhol, bármikor elvégezhetjük a műveletet, ez a legnagyobb előnye az e-matricának.

 

Sokkal több, mint egy “jegyautomata”

Természetesen egy ilyen alkalmazás nem csak egyszerű pénztárként funkcionál. Híreket és információkat olvashatunk a közlekedéssel kapcsolatban, hogy időben fel tudjunk készülni a változásokra. Minden egyes tranzakciót automatikusan naplóz a rendszer, így pontosan vissza tudjuk követni, hogy milyen matricákra mennyit költöttünk, és ez alapján kalkulálni a következő időszakra. 

Az érvényesség kezdeti idejét is előre be tudjuk állítani, valamint ha már közeledik az e-matricánk lejárati dátuma, akkor előtte figyelmeztetést és értesítést kapunk, hogy itt az idő gondoskodni az új beszerzéséről. 

Ahogy azt már említettük, nem csak a matrica vásárlására és kezelésére lehet használni egy ilyen alkalmazást. A parkolást is sokkal egyszerűbbé teszi például az automatikus GPS zónaválasztással. Nekünk ilyenkor nincs más dolgunk, mint leellenőrizni és jóváhagyni a választást, és már indulhat is a parkolás. Van manuális megoldás is, ha azt érezzük a GPS nem elég pontos, valamint kedvenc helyeket is beállíthatunk, hogy még gyorsabb legyen az egész folyamat.

 

Melyik alkalmazást válasszuk?

Az egyik leghatékonyabb megoldás jelenleg a piacon a VoxPay applikáció, amiben minden kívánt funkció megtalálható. Android és iOS rendszerre egyaránt elérhető, gyorsan telepíthető és a regisztráció is nagyon egyszerű. Google- vagy Facebook fiók, esetleg e-mail cím választásával gyorsan megvan a folyamat, ahol még az autó rendszámát kell megadni. 

Végül vagy egy bankkártyát társítunk a felhasználói profilhoz, vagy feltöltjük az egyenleget utalással, bankkártyás fizetéssel, és már el is kezdhetjük a matricavásárlást vagy a hatékonyabb parkolás használatát.