2024.01.04. 13:35
autópálya matrica a VoxPay alkalmazásban

Az autópálya-matrica érvényessége a fizetős úthálózat használatának alapfeltétele. A hazai autópályák és fizetős útszakaszok díjainak szabályozásáról szóló jogszabályok alapján az autópálya-matricákat minden esetben az adott útra történő felhajtás előtt kell megvásárolni.  

Ellenkező esetben az autósok komoly pénzbüntetésre számíthatnak. Ez azokra az esetekre is vonatkozik, ha valaki utólag vásárolja meg a matricát, mivel az visszamenőlegesen nem keletkeztet úthasználati jogosultságot. 

  

Eltérő matricák, eltérő érvényességi szabályok 

A hazai autópálya-matricák tekintetében több konstrukciót is kidolgoztak az elmúlt években. Ezek a termékek a hagyományos módon matrica formában és elektronikusan e-matrica formájában is megvásárolhatóak.  

Az autópálya-matrica érvényessége annak függvénye, hogy milyen típusú matricát kívánunk megvásárolni. Éves matrica a tárgyév legelső napjától, az azt követő év január utolsó napjának 24 órájáig érvényes. Ebben az esetben is igaz, hogy az éves matrica is csak a vásárlás időpontjától – tehát visszamenőlegesen nem – biztosít úthasználatot. 

A havi matricák esetében a matrica érvényessége a vásárlás vagy az általunk megadott kezdődátumtól a következő hónap ugyanazon napjának 24. órájáig érvényes. Ha ez a nap lejárat hónapjában hiányzik, akkor a matrica a hónap utolsó napjának 24. órájáig érvényes. Ha a kezdő nap a vásárlás napja, úgy az érvényesség kezdete az e-matrica kifizetésének időpontja lesz. A heti matrica elnevezés kissé megtévesztő, mert annak érvényessége a kezdő naptól számított 10 naptári napig tart. A VoxPay alkalmazás segítségével gyorsan és könnyen vásárolhatjuk meg bármelyik típust. 

 

Az összevont és a megyei autópálya-matrica érvényessége 

Az összevont havi matricák választása esetén az éves közlekedés kényelme a fő szempont azoknak, akik évközben rendelik meg azt. Az összevont matricák vásárlásánál a visszaigazolásban 4 havi, 3 havi, 2 havi azonosítót kapunk. 

A megyei autópálya-matrica egy megye összes fizetős úthálózatára ad úthasználati jogosultságot, egy gépjárműre több vármegyei éves matrica is vásárolható. Az érvényessége a tárgyév első napjától kezdődik és az azt követő év január 31. napjának 24. órájáig tart.  

 

Hogyan ellenőrzik az autópálya-matrica érvényességét? 

A technika fejlődésével lehetővé vált, hogy a gépkocsi megállítása nélkül, pusztán elektronikus eszközökkel a fizetős utak bármely pontján, bármikor ellenőrizhessék az úthasználati jogosultságot. A vásárlás tényét igazoló ellenőrző szelvényt vagy a nyugtázó értesítést az érvényesség időtartama alatt, valamint a lejárat után még legalább két évig javasolt megőrizni. 

Ha online vásároltunk matricát, akkor az érvényességet bizonyító, visszaigazoló e-mailt is meg kell őrizni, a lejárat után is javasolt még legalább két évig tárolni. A VoxPay alkalmazáson belül bármikor ellenőrizheted a matricád érvényességét.