2023.11.17. 11:05
A környezetbarát közlekedés a mindennapi döntéseinkkel kezdődik

A környezetbarát közlekedés egyre fontosabbá válik, a környezeti terhelés jelentős részét ugyanis a járműhasználat adja. Nem csak arról van szó, hogy a kipufogó gázok mérgezik a légkört, arra is gondolni kell, hogy a közlekedési eszközök gyártásának mekorra terhelése van, és a használatból kivont eszközök mekkora hányada kerül újrahasznosításra.

De milyen ráhatása van ezekre a folyamatokra az átlagembereknek? A most következőkben arra keressük a választ, mikroszinten mit tehetünk mi azért, hogy a közlekedés környezetbarátabbá váljon.

 

Ha valós alternatíva a tömegközlekedés a mindennapi ingázáshoz, tegyük le az autót!

Kétségtelen tény, hogy ma Magyarországon területileg nagyon eltérő fejlettségű a tömegközlekedési infrastruktúra. Amíg Budapesten és annak agglomerációjában viszonylag sűrűn közlekednek a buszok, vonatok, addig a határmenti falusias vidékeken sem a vasúthálózat, sem a Volánbusz járatai nem kínálnak igazi alternatívát a gépkocsi használattal szemben. 

Ha azonban van szerencsénk olyan településen élni, ahol a tömegközlekedés jól kiépített, az autó helyett válasszuk inkább azt. Sokan azért nem választják például a vonatot, mert kényelmetlennek találják az autóhoz képest. Ebben van is igazság. Viszont, ha figyelembe vesszük, hogy amíg az emberek ülnek a városi dugókban, addig a vonaton robogva a cél felé, lehet dolgozni, olvasni, esetleg ismerősökkel beszélgetni. Így máris más megvilágításba kerülhet, melyiket érdemes választani.

Arra is figyeljünk oda, hogy a tömegközlekedés használatához szükséges jegyeket és bérleteket ne papír formájában vegyük meg. Használjuk erre olyan papírmentes szolgáltatásokat, mint a VoxPay applikáció okos mobiljegye. Nemcsak a környezetbarát közlekedést segíthetjük ezzel, de a saját kényelmünket is szolgáljuk vele.

 

A környezetbarát közlekedés és az egészségmegőrzés

Ha a tömegközlekedési lehetőségeket elvetettük, akkor sem az autó az egyetlen alternatíva. Akár városban, akár falun élünk, kisebb távokat kényelmesen meg lehet tenni kerékpárral, rollerrel, vagy gyalog is. Az elmúlt években a kerékpáros infrastruktúra és úthálózat hatalmas fejlesztéseken esett át. Példaként gondoljunk bele, hogy ma már kerékpárúton érhető el Budapestről a Balaton, és kerékpárúton tekerhetünk ki a Dunakanyarba is a folyó mindkét oldalán.

Az elektromos és hagyományos roller is jó és környezetbarát választás kisebb távokra. Itt jelenleg a szabályozás még nem mindenben tudta követni az ilyen eszközök elterjedését, ezért számos baleset okozójává váltak. Valószínű, hogy a biztonságos közlekedés szabályai szigorodni fognak a rollerek esetében, mivel relatíve nagy sebességre képesek ezek a járművek. 

A gyaloglás előnyeit pedig nem is szükséges ecsetelni. Akármelyiket is választjuk ezzel nemcsak a környezetet kíméljük, de sokat teszünk egészségünk megőrzéséért és erőnlétünk fenntartásáért is. 

 

Ha csak az autó marad, abból sem mindegy melyiket és hogyan használjuk

Ha lehetőségeink és életmódunk kizárólag az autóval való közlekedést engedi meg, akkor válasszunk olyat, amelynek a környezeti terhelése alacsony. Jellemzően ilyenek a hibrid meghajtású és az elektromos autók.

Ne feledkezzünk el olyan apróságokról sem, hogy ha éppen a gépkocsinkkal araszolunk a reggeli vagy a délutáni csúcsforgalomban, vegyük fel az ismerősöket, vagy aki éppen ugyanarra tart, mint mi. Szervezzünk közös autóhasználatot, vagy vegyük igénybe a különböző car sharing szolgáltatásokat.

Így az autóhasználatunkat is környezetbarátabbá tehetjük és ez a pénztárcánkra is jó hatással lehet.