2023.12.12. 14:56
15 napos BKK bérlet

Amennyiben rendszeresen vásárolunk havi bérletet a munkába járáshoz, főleg nyáron találkozunk azzal a problémával, hogy ha elutazunk 2 hétre a városból, nem érdemes megvennünk az aktuális hónapra szóló havi bérletet. Ekkor jön szóba a 15 napos vagy más néven félhavi BKK bérlet.

 

Milyen félhavi BKK bérlet vásárolható?

A BKK jegy és bérlet kínálatában három fajta félhavi bérletet találhatunk. Beszerezhetnek ilyen bérletszelvényt magánszemélyek, cégek és közoktatási tanulói jogviszonnyal rendelkezők, különböző árakon. A magánszemélyeknek szóló 15 napos bérlet ára jelen pillanatban 6 300 Ft, a céges 7 000 Ft, míg a diákbérlet 2 300 Ft-ba kerül. Mindhárom félhavi BKK bérlet megvásárolható mobiltelefonos alkalmazással is.

 

Milyen közlekedési eszközök vehetőek igénybe ilyen bérlettel?

A félhavi BKK bérlet a teljes havi bérlettel megegyező módon az alábbi fővárosi közlekedési vonalokon közlekedő eszközök használatára jogosít fel. Budapest közigazgatási határain belül a 1-99, 101-299, M1, M2, M3, M4, H5, H6, H7, H8, H9, D14 vonalakon, a Volánbusz kijelölt elővárosi járatain.

Ezenkívül használhatjuk szintén a főváros közigazgatási határain belül a MÁV-START vasútvonalain. A megváltott bérlet kizárólag akkor érvényes, ha vele együtt fel tudunk mutatni érvényes személyi igazolványt, útlevelet, vagy kártya formátumú jogosítványt. Ha a felsoroltak nem állnak rendelkezésre, a magyar hatóság által kiadott tartózkodási engedéllyel együtt is használható a bérlet.

Az okmányok sorszámát a papíralapú bérletszelvényre fel kell vezetni, ellenőrzéskor az ellenőröknek fel kell mutatni. Amennyiben a papíralapú szelvény megsérül, vagy a hozzá tartozó igazolvány száma megváltozott, abban az esetben kezelési díj ellenében a kijelölt BKK pénztárakban kicserélik. A bérletet kizárólag abban az esetben tudjuk visszaváltani, ha annak érvényességi ideje még nem kezdődött meg. A félhavi BKK bérlet tetszőleges kezdőnappal váltható és a kijelölt napon 0 órától érvényes a 15. nap 2 óráig.

 

Vásárlás mobil applikáció segítségével 

Amennyiben nem szeretnénk sorban állni a BKK jegypénztárai előtt, vegyük meg félhavi BKK bérletünket mobil alkalmazás segítségével. A VoxPay mobil app használatával ezt gyorsan és könnyen megtehetjük otthonunk kényelmében a nap 24 órájában. Ehhez semmi másra nincs szükségünk, mint egy okostelefonra és egy működő internetkapcsolatra. A letöltés és a regisztráció után, amihez e-mail cím, Facebook profil vagy Google fiók szükséges, az elektronikus egyenlegre történő feltöltés után már meg is kezdhetjük a vásárlást.

A BKK bérletek esetén az alkamazásban kell megadni annak az okmánynak a fajtáját és sorszámát, amellyel együtt a bérletet használni kívánjuk. A bérletet a sikeres vásárlást követően leghamarabb 2 perccel használhatjuk a közlekedés megkezdésére. Az érvényesség kezdő dátuma előtt legfeljebb 30 nappal vásárolhatunk félhavi bérletet, ami nem cserélhető, és másra nem ruházható át. 

A közlekedés során a metróállomásokon és az elsőajtós felszállási rendben üzemelő autóbuszokon, trolibuszokon a kiragasztott QR kód beolvasását követően a jegyképet kell telefonunkon az ellenőrzést végző személy részére bemutatnunk. A megvásárolt bérletet, ahogy fentebb is említettük, kizárólag aktív internetkapcsolattal tudjuk használni. Nagyon fontos ezért, hogy indulás előtt ellenőrizzük az okostelefonunk internetkapcsolatának működését.